Luisa: Sad & Savage

10. listopadu 2022

„Baví sa so mnou úplne ako s deckom,“ rapuje Luisa v tracku Jennifer a její mužský protějšek jí odpovídá: „Shawty tvůj fat ass zaplnil můj summertime sadness.“ A v tom je vlastně všechno, co se slovenská rapperka snaží na novém albu Sad & Savage říct. Na rozdíl od Nicki Minaj nebo Cardi B nejspíš neví, jaké je být hypersexualizovanou celebritou, zato zažila, jaké je být mladou umělkyní na tuzemské scéně, a svou zkušenost se rozhodla popsat autenticky a bez stylizací. 

Nejsilněji její příběhy vyznívají, když si zve na feat mužské rappery. Texty o tom, že je pro okolí jen sexualizovaným objektem, konfrontuje se stereotypními projevy Separa, STEINA27 nebo Yzomandiase. Ten například vypráví klasický macho příběh slovy „vzal sem jí na pokoj more / z ní zbyly jen kosti / zmizel sem beze stop / abysem neskončil u soudu“ uprostřed tracku, jehož hlavním motivem je Luisin naléhavý verš „príliš veľa rúk on my body“. Rapperka přitom ani nepíše politický manifest, spíš se pouští do zkoumání svého sexuálního  života. Z jeho konkrétních kapitol ale celospolečenské problémy vyvstávají jako nápadný vzorec.

Luisa je každopádně pořád hlavně „bad bitch“, roli si sama zvolila a často si ji dokáže užít. Nezapomíná průběžně zmiňovat své bohatství nebo přejímat kontrolu nad svou sexualitou, protože tak to v žánru chodí. Přirovnává se k hlavní postavě kultovního hororu Jennifer’s Body, která využívá své fyzické přitažlivosti k systematickému vraždění mladých mužů. Pořád je v první řadě performerkou, jen se na rozdíl od řady jiných nestydí přiznat, že ruku v ruce s jejím velkolepým životním stylem jde i velké množství nepochopení, násilí a úzkosti.

Album Sad & Savage je sympatický projekt další ženské rapperky, které bychom měli věnovat více pozornosti. Opustila suverénnost a schematičnost typickou pro mainstreamovou rapovou scénu a dovolila si nahrát zranitelnou a komplexní desku, na které to zkrátka s tou slávou a sexem není tak jednoduché, jak nám to vypráví její mužští kolegové. 

Sad & Savage. Interpret: Luisa. Universal Music, 2022. 31 minut.

Previous
Previous

Kateř Tureček: Dokument dokáže přesáhnout naši šedivou realitu

Next
Next

Zbyněk Fišer v nové sbírce osciluje mezi válkou a láskou