S dovolením! aneb Analýza stresu tancem

9. prosince 2021

Soubor pěti absolventů taneční konzervatoře Duncan centre, kteří mimo studium společně tvoří pod názvem SPOLK, uvedl po ročním odkladu svou první autorskou inscenaci S dovolením!. Jejich tvorba je sympatická pokorou konceptu v minimalistickém duchu – důkladným prověřováním možností a hranic základních pohybových prostředků. 

Inscenaci lze popsat jako „studii stresu“, která z různých úhlů nahlíží člověka v hektické době plné tlaku na výkon – od souboje s vlastními limity přes vzájemný střet s konkurencí až po dopady na jeho vnitřní život. Vypovídá o světě, v němž se neustále marně snažíme dostat o krok dál, a když jsme strženi zpět, nemáme na výběr, než to bezhlavě zkoušet znova. Ale také o panice z paralýzy uprostřed shonu, o hrůze z nemožnosti udržet tempo. Klade otázky, co se stane, když se v takovém světě zastavíme a vrátíme se k sobě.

Se stejnou anatomickou precizností, s jakou tvůrci rozebírají témata, zkoumají i možnosti vlastního vyjádření pohybem. Jazyk inscenace je stylově rozkročen mezi výrazovým tancem a pohybovým divadlem, jednotlivé situace se však nebojí ani příležitostné akrobacie a letmých hereckých momentů. S detailem pracují stejně obratně a nenásilně jako se synchronní choreografií a jednotlivé složky pohybového inventáře vzájemně prolínají s nedbalou lehkostí. Ve vztazích mezi performery nechybí ani situační humor – mimoděčný, jemný, nepodbízivý, který už v tu chvíli víc mrazí, než baví.

Každá z částí pásma komunikuje téma vlastním způsobem, má specifický styl i atmosféru, ale jednotný rukopis celé inscenace z ní utváří kompaktní celek, jehož jednotlivé části se vzájemně doplňují. S divákem komunikuje srozumitelně a přehledně, aniž sklouzává k popisnosti či ilustrativnosti. Je to spíše mozaika jednoduchých mikrosituací a mikrovztahů – k sobě samému, k ostatním, i k prostoru –, která skládá povědomé obrazy dnešní doby. 

S dovolením!. Choreografie a interpretace: SPOLK. Hudba: Ondřej Galuška. Světelný design: Tomáš Morávek. Kostýmy: Mariánka Novotná. Premiéra 6. 11. 2021.

Previous
Previous

Dekadentní jatka kluků, co spolu hodují

Next
Next

Kniha jako fetiš: psaní o literatuře v době bookstagramu