Tonoucí se Klacku chytá

  1. dubna 2020

web22ctu.jpg

Jedním z důsledků, kterými koronavirus citelně zasáhl knižní trh, je nejen zavření velkého množství knihkupectví a zrušení prodejního veletrhu Svět knihy Praha, ale zejména zastavení plateb od distributorů směrem k nakladatelům. K nejradikálnějším krokům se tak uchýlily společnosti Euromedia a distribuční síť Dobrovský. Podobným, nicméně ne tak likvidačním krokem bylo vytvoření jakéhosi splátkového kalendáře, aby tak někteří distributoři udrželi činnost v chodu (Kosmas, Pemic Books). Více si o situaci můžete přečíst například na Deníku N či na serveru Aktuálně. Nadějeplným je však krok ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který do záchranného balíčku údajně zařadí také program pro podporu vydávání a prodeje knih. Redakce Klacku se v reakci na nastalou situaci rozhodla sestavit seznam nakladatelů s informacemi, kde je možné a vhodné knihy nakupovat. Níže přicházíme s konkrétními tipy na tituly, jejichž koupí můžete jednotlivá nakladatelství podpořit. V zásadě je možné se řídit pravidlem – pokud nenajdu u nakladatele, můžu se obrátit na Kosmas či Knihcentrum, které spadá pod Pemic Books. (Stejně tak všechny tipy míří, pokud možno rovnou na e-shopy nakladatele, případně na tyto dvě distribuční sítě. Podpořit však můžete také lokální knihkupce.)

Absynt

Reportážní literaturu slovenského nakladatelství Absynt můžete kupovat přímo přes její e-shop.

Academia

Lze nakupovat přes e-shop

Poslední kniha z edice Šťastné zítřky Kult jednoty je věnována stalinskému plánu na přetvoření přírody, který měl být předobrazem přeměny samotného člověka. Dvojice autorů v monografii sleduje kromě myšlenkových kořenů i konkrétní sociální praxi a celou knihu ideově zasazují do teorie socialistické modernity. (Š. T.)

Velký úspěch a krok kupředu v soudobé českém historiografii vidím v edici Šťastné zítřky, jmenovitě v překladu kultovní studie Pauliny Bren Zelinář a jeho televize a v pronikavé analýze české literární sorely od Víta Schmarce Země lyr a ocele. (V. F.)

Nejen o tom, jak kamarádi „vydávali“ Vaculíka po deseti kopiích na křídovém papíru a jak se jeden psací stroj v pražském bytě tvářil jako nakladatelství ze Ženevy, se dočtete ve vyčerpávajícím sborníku Český literární samizdat v edici Michala Přibáně & kol. (F. N.)

Linda a Hanka nejsou dvě kamarádky. Monografie Rukopisy královédvorský a zelenohorský v kultuře a umění nám určitě o fenoménu, který se s námi stále ne a ne rozloučit, prozradí na 1756 stranách něco víc (pozor – jedná se o první svazek). (L. T.)

Akropolis

Knihy lze nakupovat přes e-shop, navíc s 25procentní slevou. 

Albatros

Veškeré knihy ze skupiny Albatros Media můžete nakupovat přes e-shop. Ke každé objednávce dostanete knihu zdarma.

A takové ty knížky o kouzelníku Harrym už doma máte? A můžu je vidět? (A. F.) 

Pro první setkání s filosofií není vhodnější knihy než Sofiina světa Josteina Gaardera. (T. B.)

Argo 

Na stránkách nakladatelství si knihu vybrat můžete, nicméně ke koupi budete přesměrováni na Kosmas.

Pokud jste prozatím odkládali romány Laurenta Bineta Sedmá funkce jazyka či HHhH, teď je na ně pravý čas. A snad se do té doby přeloží jeho nový román Civilizace! (Š. K.)

Kniha Architekti dlouhé změny sleduje vývoj expertního myšlení a ukazuje nám, že některé společenské procesy se vyvíjely dlouhodoběji a předcházely razantní změně v listopadu 1989. (Š. T.)

Petr Janeček zkoumá Mýtus o Pérákovi vytvořený po druhé světové válce a ukazuje jeho původní podobu mnohoznačného fantoma orální kultury. Řádící fantom je dnes totiž mylně spojován jen s odbojem proti nacistické okupaci. (T. B.)

Utečte dospělému světu kolem a ponořte se do nádherně ilustrované knihy Král světla. Arabské mýty, legendy a pohádky. Tyto příběhy vás odnesou do vytouženého pryč. (B. S.)

Vydejte se Na cestu alespoň skrze poutavý cestopis Jacka Kerouaca. (Z. B.)

Miluju tě, protože mě živíš – hard-boiled detektivka, která se rychle polyká a špatně tráví. Romány v Praze žijícího Španěla Davida Llorente ukazují krizí prožraný Madrid plný zoufalých lidí, do kterého se na euro víkendu nepodíváte. (K. H.)

Archa

Knihy z nakladatelství Archa můžete rovněž kupovat přes distribuční síť Kosmas.

Artur

Nakladatelství Artur můžete podpořit prostřednictvím jejich vlastního e-shopu.

Slepě sáhněte po dramatu z edice D, v rukou vám ulpí někdo z českých nebo světových velikánů dramatu. To by mohlo četbu prózy a poezie trochu provětrat. (T. B.)

Aula

Knihy z nakladatelství Aula můžete objednávat na e-mailové adrese aula@volny.cz, poštovné máte zdarma.

Baobab

Dětské nakladatelství Baobab podporujte koupí prostřednictvím e-shopu. Na vybrané tituly nabízejí slevu.

Jakákoli kniha sepsaná Frankem Tashlinem je čistá nádhera. Poučit, pobavit a rozesmutnit dokáže děti i dospělé, třeba závěrečným dílem volné trilogie Svět, který není, jež napsal už v roce 1951. (B. S.)

Obrázková literatura není nutně jen pro děti. Uspěchanou Větrnou republikou, kde všichni pořád musí vyrábět vítr, si můžete listovat i se sklenkou vína v ruce a donutit se k trošce klidu. (A. F.)

BizBooks

Nakladatelství spadá  pod Albatros Media, tudíž můžete nakupovat na e-shopu zde.

V létě to nejspíš s cestováním neklapne, vypravte se na Prázdniny v Evropě alespoň v dobrodružném cestopise Ladislava Zibury, který se tentokrát přemisťuje především autostopem. Dobrá nálada při čtení zaručena! (M. B.)

Casablanca

Knihy z filmové nakladatelství lze objednávat na stránkách.

Krev, slzy a sperma u vás snad nejsou během karantény na denním pořádku, ale v brakových, dobře konzumovatelných filmech, o kterých v této knize David Čeněk a Antonín Tesař píší, ano. (M. P.)

CPress 

Nakladatelství spadá pod Albatros Media, tudíž můžete nakupovat na e-shopu zde.

Obušky, opona a proti tomu Havel jako hrdina. Máme holý ruce odhaluje naivní deník studentky z roku 1989. Revoluce LIVE. (F. N.)

Dauphin

Nakladatelství můžete podpořit na jejich e-shopu

Ladislav Zedník v knize Město jeden kámen citlivě i jímavě objevuje všední svět kolem nás. (B. S.)

Dharmagaia

Knihy můžete nakupovat na webu, telefonicky či na e-mailové adrese dharmagaia@dharmagaia.cz, navíc s dvacetiprocentní slevou.

Dokořán

Knihy kupujte na e-shopu nakladatelství.

Který vítr mám proklínat? Nejuvěřitelnější a nejhlubší poezie o duši ženy je ta psaná Marinou Cvetajevou. (B. S.)

Do Itálie se nyní možná každý nepohrne, ale je důležité mít na paměti, že skrývá mnohá literární bohatství – jedním takovým je například Italo Calvino, kterého si můžete koupit ve výhodném balíčku. (Š. K.)

Nové vydání románové klasiky Nebe, peklo, ráj Julia Cortázara je fajn mít doma na poličce. Bichle, ke které se můžete vždycky vrátit a přečíst ji jinak a jejíž koupí podpoříte kvalitní překladatelskou práci. (K. H.)

Jediný román expresionistického grafika Alfreda Kubina Země snivců je ve zvláštním vztahu s Kafkovým Zámkem. Tolik podobná a zároveň naprosto odlišná Země snivců vyšla jen o pár let dřív. (K. S.)

Druhé město

Knihy z nakladatelství lze nakupovat pouze přes distribuční síť Kosmas.

Ludvík Němec, Jiří Kratochvil, Michal Ajvaz, Zuzana Brabcová – starší generace skvělých spisovatelů na jednom místě. Zkusit můžete třeba Němcovu Ženu v závorce. (Š. K.)

Oddechová, ale přitom chytrá gastrodetektivka Nulorožec je ideálním vstupem do bizarního světa Petra Stančíka. (A. F.) Stejně tak jako Mlýn na mumie. (T. B.)

Dybbuk

Knihy lze nakoupit přes e-shop nakladatelství, poštovné je zdarma.

Se zoufalstvím z jednotvárnosti domácího soužití se momentálně dokážeme sžít asi ještě o něco víc. A koneckonců i s dalšími tématy (komplikovaný vztah k matce, insomnie), která ve své intimní sbírce Máme to ještě lehké, jak jednou bude jasné nabízí Yveta Shanfeldová. (A. F.)

Fra

Knihy kupujte přes e-shop Moleskine, dvacet procent sleva k tomu.

Město je náš les je vydatná sbírka jedinečné poezie Petra Krále, která bloudí světem. Je proto nejlepším parťákem kamkoli. (B. S.)

Veronika Bendová ve Vytěženým kraji povedeně ztvárnila nejen severskou krajinu, ale také otravnou lidskou dobyvačnost. (Š. K.)

Fragment

Nakladatelství patří pod Albatros Media, proto knihy nakupujte přes e-shop zde.

Garamond

Knihy nakladatelství lze koupit přes distribuční síť Kosmas.

Je to sice zarážející, ale až letos vyšel v češtině kompletní překlad Apollinairových Kaligramů. Tenhle velký básník snad ani další doporučení nepotřebuje. (A. F.)

Grada

Knihy lze kupovat na e-shopu nakladatelství s třicetiprocentní slevou.

Herrmann & synové

Knihy lze kupovat přes distribuční síť Kosmas.

Minulý rok v nakladatelství přeložili vrcholné dílo francouzské postmoderní filozofie Tisíc plošin od intelektuálního dua Deleuze a Guattari. Jejich myšlení se stalo výchozím bodem pro současnou generaci filozofů jako Nick Land, Nick Srnicek nebo Benjamin H. Bratton. (Š. T.)

Host

Nakladatelství disponuje vlastním e-shopem, kde lze knihy kupovat. Nyní rovněž se slevou.

U Biancy Bellové nemůžete vybrat špatně – ale povinně sáhněte alespoň po Jezeru nebo krátké, nicméně podobně hutné Moně. (B. S.)

Na konci minulého roku vyšla kniha Daniela Prokopa Slepé skvrny, která spolu s vlnou pozitivních recenzí přinesla i nepříjemnou zprávu o stavu české společnosti a jejích sociálních nerovnostech. (Š. T.)

Sestra Jáchyma Topola je často označovaná za zásadní román o devadesátých letech (taky byl prvním). Topolovy knihy si můžete koupit v Torstu, ale krásné vydání Sestry seženete v edici České knižnice! (Š. K.)

Nejlepší sbírka povídek za posledních deset let. Sára Vybíralová nadělala ve svém debutu Spoušť a je to radost číst. (K. H.)

Jak číst knížky pro děti jako Freud, C. K. Lewis nebo Zohar Shavit? Ponořte se do antologie Dítěti vstříc od Jany Segi Lukavské a najděte odpověď! (F. N.)

Ikar

Nakladatelství spadá pod společnost Euromedia, proto lze knihy nakupovat na e-shopu Knižního klubu.

Jan Melvil publishing

Knihy lze kupovat na e-shopu nakladatelství.

Myšlení rychlé a pomalé od amerického psychologa Daniela Kahnemana je právem řazena k přelomovým knihám v oblasti sociálního myšlení. Pronikněte do fascinujícího systému mysli a jeho fungování. (M. B.)

Kalich 

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství. 

Karolinum

Nakladatelství disponuje vlastním e-shopem, na kterém lze knihy zakoupit.

Pokud chcete pochopit, v čem spočívala socialistická modernita, přečtěte si knihu Most do budoucnosti od českého historika Matěje Spurného. Na jejím konci nám autor dává nahlédnout, že modernita nikdy úplně neskončila a některé myšlenkové vzorce si neseme dodnes. (Š. T.)

V březnu během pandemie, kdy je konečně čas oprášit jazykové dovednosti, vyšla příhodně sbírka textů a úloh Deutsche Grammatik od Šemelíka a spol. Orientuje se na pokročilé studenty filologického zaměření, ale i nefilologové to mohou vzít jako výzvu. (M. P.)

Kniha Zlín

Nakladatelství spadá pod Albatros Media, knihy proto lze nakupovat na e-shopu zde.

Mathias Énard, francouzský autor žijící v Barceloně, zachycuje v Ulici zlodějů krutou uprchlickou realitu na obou březích Středozemního moře. Román mu vynesl i nominaci na Goncourtovu cenu. (B. S.)

Něco jako krysy. Jenže větší a zdá se, že i hezčí! Ale kdo ví? Mluvíme o Nutriích, nebo lidech? Pohádka, nebo svižná, ale i tak působivá sonda do duše společnosti a srdce člověka? Marek Toman vrací úder – tentokrát dětem i dospělým zároveň. (L. T.)

Knižní klub

Knižní klub spadá pod společnost Euromedia, knihy můžete kupovat na e-shopu.

Zafónův neuvěřitelně poutavý a atmosférický román Stín větru vás provede nejtajemnějšími kouty Barcelony. I když knihu původně vydalo nakladatelství Dokořán, dnes už ji najdete pouze pod edicí Knižního klubu. (B. S.)

Labyrint 

Knihy lze kupovat na e-shopu nakladatelství.

Nejvtipnějším komiksem na světě s dávkou černého humoru je Rudo. (B. S.)

Malvern

Knihy lze kupovat na e-shopu nakladatelství.

Avantgardní divadelní režisér a experimentální filmař Alejandro Jodorowsky pojal svou magickou autobiografii jako léčebný akt. Podle Tance reality natočil stejnojmenný film uvedený v roce 2013 v Cannes, díky Malvernu si můžete přečíst jeho příběh i v češtině. (B. S.)

Triptych pojednání o Cestě k Vysoké hře Josefa Šímy by si zasloužil uznání už jen za kvalitu zpracování, zaslouží si ho ale i za obsah. A také kompletní překlad vydaných čísel Vysoké hry. (A. F.)

Malvern dlouhodobě uvádí působivé básnické debuty. Jednou z nejaktivnějších postav místní produkce je v současnosti Dagmar Plamperová. Už proto stojí za to vzít do ruky její prvotinu Z naší louky. (L. T.)

Maťa

Knihy z nakladatelství Maťa lze kupovat přes distribuční síť Kosmas.

Meander

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Doručovací služba Pilota Pírka momentálně nabízí knižní balíčky pro různé věkové skupiny. Ideální způsob, jak doma zabavit školou povinné děti i karanténou (či dětmi) unavené dospělé. (A. F.)

Mladá fronta

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Nakladatelství Petr Štengl

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-mailu nakladatelství@petrstengl.cz se slevou dvacet procent.

V roce 2016 vyšla kouzelná kniha Rozhněvané malé děti. Krutá realita střední školy snoubící se s podivně vianovsky proměnlivým světem, který Zašek v knize vytvořil,  je blízký každému z nás. (B. S.)

Nakladatelství 65. pole

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství. 

Atlas poetické zoologie Emmanuelle Pouydebat je přesně to, co nyní potřebujete. Krásné ilustrace doplňují fakta, o kterých jste určitě netušili! (Š. K.)

Národní filmový archiv

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Co takhle na chvíli vypnout Netflix a vrátit se Zpět k českému filmu? Lucie Česálková koncipovala tuto monografii jako úctyhodný výčet historických bádání o nedávno digitálně restaurovaných filmech z 60. let. (M. P.)

Odeon

Odeon spadá pod společnost Euromedia, knihy lze tedy kupovat na e-shopu Knižního klubu.

Mezi klasikami nakladatelství Odeon najdete i Velkého Gatsbyho. Mojí nejmilovanější knižní guilty pleasure. (B. S.)

Jděte do pokladů z edice Světové knihovny. Zaujmout by mohl sexualitu ohledávající filipik a starej prasák Chuck Palahniuk (Klub rváčů, Ukolébavka, Program pro přeživší, Deník, Strašidla a další). (T. B.)

OIKOYMENH

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Oikoymenh se nebojí. A strach už vůbec nemá Tereza Matějčková, což potvrzuje působivé české vydání Hegelovy fenomenologie světa. (L. T.)

Že byl Eichmann v Jeruzalémě, není tajemství, ale díky Hannah Arendt ho můžete mít i doma. (L. T.)

Paseka

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství. 

Z debutu Édouarda Louise Skoncovat s Eddym B. nebo jeho druhé knihy Dějiny násilí vám nejspíš lehko nebude, ale neměly by vám v knihovně chybět. (B. S.)

Zdá se vám chování politiků občas nepochopitelné až neuvěřitelné? Přečtěte si Cestu k nesvobodě od Timothyho Snydera a možná k lecčemu najdete vysvětlení. Útěchu nikoli. (Z. B.)

Vtipně a s nadsázkou podané dějiny ženského pohlaví v komiksové podobě. To je Ovoce poznání od Liv Strömquist, které vás pobaví, poučí i pohorší například hloupými stereotypy, které bere řada lidí i dnes stále vážně. (M. B.)

Pavel Mervart

Knihy lze kupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Robert Wudy je znám z mnoha důvodů, tak uveďme alespoň jeden. Je jím naditá knižní prvotina Nové pověsti. Možná vám neulpí každé slovo, možná vás odradí archaizovaný jazyk. Ale pokud se tak stane… věčná škoda! (L. T.)

Perplex

Knihy lze kupovat na stránkách nakladatelství.

Petrkov

Knihy lze nakupovat prostřednictvím e-shopu nakladatelství.

Prostor

Knihy lze nakupovat prostřednictvím distribuční sítě Kosmas.

Citlivé rozhovory se šumavskými samotáři publicisty Aleše Palána nazvané Raději zešílet v divočině se staly bestsellerem. Minulý rok na ně autor navázal Jako v nebi, jenže jinak. Od koho jiného se v této době učit být sám? (B. S.)

Pulchra 

Knihy lze nakupovat prostřednictvím distribuční sítě Kosmas. V nejbližších dnech však nakladatelství chystá vlastní e-shop.

Revolver Revue

Knihy lze kupovat na webových stránkách Revolver Revue.

RR rozhovory jsou více než třicetiletou sbírkou rozhovorů s osobnostmi od Josefa Topola přes Vladimíra Binara až k Milanu Hlavsovi. (T. B.)

Rubato

Knihy lze kupovat přes distribuční síť Kosmas či knihkupce uvedené na stránkách nakladatelství.

Kniha, jejíž název obsahuje termín označující novou společenskou třídu, ke které se mnoho lidí samo hlásí, ale která je dle slov autora stále v procesu utváření se. Řeč je o Prekariátu od britského sociologa Guye Standinga, jenž byl vydán minulý rok v českém překladu. (Š. T.)

Torst

Knihy lze kupovat přes e-shop knihkupectví Ostrov.

Torst nám přinesl Deníky Pavla Juráčka. Člověk je snad nikdy nedočte, ale aspoň by se o to měl pokusit. (B. S.)

A další Topol. Co kromě románové tvorby zkusit jeho reportážní texty Výstup Jižní věží? (Š. K.)

Krásným svědectvím tíživé doby a složité duše jsou texty Jana Hanče – nyní již ve třech svazcích – Události, Dodatečné události a Zanechané listy. (Š. K.)

Triton

Knihy lze kupovat přes e-shop nakladatelství.

Větrné mlýny

Knihy lze kupovat přes e-shop nakladatelství.

David Zábranský, jakkoli kontroverzně přijímaný, patří ke špičce českého spisovatelstva. Zkuste jeho Za Alpami či Logoz. (Š. K.)

Je libo drama? Zkuste výbor Lenky Lagronové. (B. S.)

Volvox Globator

Knihy lze kupovat na stránkách nakladatelství, vše s minimální slevou dvacet procent.

Vyšehrad

Nakladatelství patří k Albatros Media, knížky proto lze kupovat na stránkách e-shopu zde.

Nakladatelství Vyšehrad má na svém kontě hlavně řadu inspirativních knižních rozhovorů. Konečně je čas otevřít ty dlouho odkládané: U Božího mlýna s knězem Ladislavem Heryánem a Kdo ví, kde budu zítra s novinářem Tomášem Etzlerem. (B. S.)

Yoli

Nakladatelství young adult a new adult literatury patří ke společnosti Euromedia. Jeho knihy lze nakupovat na stránkách Knižního klubu.

Autoři tipů (abecedně): Michaela Bartošková, Zuzana Blatná, Tomáš Blatný, Vojtěch Frank, Anna Fremrová, Kristina Hamplová, Šárka Kadavá, Filip Novák, Marie Padevětová, Kamila Schewczuková, Barbora Schneiderová, Lukáš Tomášek, Štěpán Truhlařík.

Previous
Previous

Zlomená srdce knižních influencerů

Next
Next

Percipuj, percipuj, vykrúcaj