Kulturní underdog: Island, kreslící AI i afro-futuristický muzikál

23. prosince 2022

Anglické slovo underdog vzniklo podle etymologického slovníku ne příliš překvapivě spojením slov under a dog. Kdo nebo co je podpes? V bilanci roku 2022 jsme pátrali*y po nedoceněných, pozapomenutých nebo málo známých kulturních momentech uplynulé sezóny, které stojí za připomínku.

Sára Sichingerová
„As you’re listening to this on your shitty little dumb device, Jeff Bezos is making 3K a second,“ připomíná zpěvačka kapely Superorganism na albu World Wide Pop. Maximalistický pop, který se odehrává v kulisách intergalaktické party, je plný přemrštěných teenagerských emocí i faktických výčtů civilizačních strastí. Pro generace prožívající úzkostné digitální dospívání letos nevyšla lepší deska.

Kamila Schewczuková
Post-punk je pořád všude, ale nikdo ještě neslyšel novou desku Cadonia brooklynského projektu mx lonely. Anebo vůbec tuhle kapelu. Melancholicky drásavé songy o osamělosti a  smrti jakožto jejím vrcholu vystihuje jméno kapely. Ozývá se v něm jak Akonovo Lonely tak taky méně legrační inspirační zdroj obou písní, Mr. Lonely od Bobbyho Vintona. Hororová televizní estetika desky Cadonia připomene Twin Peaks nebo to nejtemnější z teen series. „I’m not a bad kid / just little under the weather.“

Laura Vassileva
Islandská zpěvačka Björk vydala po pěti letech od své poslední desky pečlivě připravované album Fossora v mezidruhové spolupráci. Napříč skladbami se společně s více než lidskými subjekty táže po možnostech nových forem soužití v ekologicky vyčerpaném světě. Spolutvůrci desky jsou především houby, jejichž ontologie vzájemné propojenosti slouží jako možný výhled budoucího světa. V desce zpěvačka střídá polohy viny a naděje a nechává posluchače, aby se vypořádal s výzvou k zodpovědnosti.

Vašek Křenek
Čestným hostem MAČe 2022 byl Island a snad i kvůli tomu se letos českému čtenáři zprostředkovalo poměrně dost současných islandských titulů. Jedním z nich je útlá novela Dvojité sklo od Halldóry Thoroddsen vydané nakladatelstvím Větrné mlýny. Protagonistkou atypické love story tematizující zrod vztahu na samém sklonku život je téměř osmdesátiletá vdova, jež ráda vysedává za oknem směřujícím na jih. Fragmentární text je psán subtilním jazykem a často kolísá na hranicích poezie a prózy.

Sabina Vassileva
Pastelové tóny prvního alba švýcarské zpěvačky Vendredi sur mer se na jejím druhém počinu příznačně pojmenovaném Métamorphose rozplývají do temné melancholie.  Dozvuky osmdesátkového synthpopu přehlučuje žánrové prolínání mezi elektro klubovou atmosférou a melodramatickými baladami. Senzuální až erotická retro estetika šeptavých písní o ženské touze, která utváří signature look éterické Vendredi sur mer, nabírá víc edgy směr. Spíše než o romantické lásce je Métamorphose o ambivalentním vztahu k sobě.

Matylda Strand
To, že umělá inteligence za nás napíše mail, už asi víme všichni. Nově je však v beta verzi dostupná platforma Dream Studio, která je na základě instrukcí schopná vytvořit originální obraz. Čerpá při tom z nekonečného rezervoáru uměleckých děl a jiných vizuálních reprezentací, které vysaje z hlubin internetu. Jestli vás někdy zajímalo, jak vypadá třeba opulentní večeře v podání Gerharda Richtera, tak už o tom nemusíte dál přemýšlet.

Klára Černá
Studio Hrdinů uvedlo inscenaci Jana Horáka s názvem Manželka publikovaného básníka na motivy života Sylvie Plath. Sledujeme spisovatelku, která se snaží prosadit v časech, kdy vstupenkou do literárního světa může být právě stát se ženou publikovaného spisovatele. Efektní a širokoúhlá, výrůstkovitá scéna Lucie Sedlákové a Kateřiny Kejmarové skvěle ladí se světelným designem Václava Hrušky i brilantním hereckým výkonem Pavlíny Štorkové a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Jana Koutná
Festival Future Gate letos do českých kin uvedl rwandsko-americký afro-futuristický muzikál Neptune Frost Anisii Uzeyman a Saula Williamse. Filmové vyústění projektu „MartyrLoserKing“, zahrnujícího tři alba a grafickou novelu, připomíná to nejlepší z transgresivních sedmdesátkových rockových oper (Tommy), do žánru ale vnáší novou dynamiku stavějící sílu kolektivu nad mýtus jedince. Připravte se na mnohojazyčnou antikapitalistickou nebinární jízdu rwandskou krajinou, která v rytmu bubnů, rapu i techna nastavuje prostředník neokolonialismu, genderovým divizím i teplému pivu.

Šárka Kadavá
Postupimské Museum Barberini až do konce ledna 2023 hostí výstavu Surrealismus a magie. Okouzlená modernita, jež shromažďuje díla výtvarníků a výtvarnic 20. století, která spojuje fascinace okultní symbolikou a magickým zpodobením světa. Kromě alegorických maleb reagujících na politicko-válečné události a děl, která si hrají se starými mytologiemi, zde uvidíte (překvapivé) množství umělkyň, jež ve svých malbách (mimo jiné) reflektují stereotyp ženy v umění a uprostřed dominantně mužského světa se jim daří emancipovat. Osvěžující!

Jan Bergl
Od pobaveného smíchu přes chvíle nervozity a nudy až k úlevnému vydechnutí provází publikum nejodvážnější český film roku á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN. Vynalézavý experimentátor Jan Bušta v něm rekonstruuje nechvalně proslulou masovou sebevraždu formou zcizující divadelní performance, která však tvoří jen základ jeho mnohohlasého, precizně vystavěného snímku. Nepotěší sice sadisty, voyery a nekrofily, zato vybízí k obecnějšímu zamyšlení nad možnostmi uměleckého ztvárnění velkých tragédií. V kinech od ledna 2023, na vlastní riziko.

Štěpán Truhlařík
Soubor Lachende Bestien pro pražské divadlo X10 letos zdramatizoval novelu od Heinricha von Kleista. Jak už to u divadelníka Michala Háby bývá, dílo napsané na počátku 18. století převedl do aktuálního podobenství, tentokrát o vztahu jedince k environmentální krizi. Inscenace Kohlhaas diváka nutí přemýšlet a zkouší jeho morální mantinely. Pokud na sžíravý humor přistoupíte, budete brečet smíchy i ve chvílích, kdy se vám bude zdát, že jediným a zcela legitimním východiskem ze současné letargie je páchání násilí.

Klacek Klackoviste

Zde je bio které se možná zobrazuje u článku?

https://www.mujweb-zobrazen.cz
Previous
Previous

Liliputin: povídky z literární rezidence

Next
Next

Lukas Dhont ve svém filmu Blízko nabízí terapii empatií