Klacek a kámen kosti ti zláme, ale bacha na slova, bacha na ně

31. prosince 2019

klacek.jpg

Je Silvestr, konec roku 2019, a my již brzy oslavíme Klackovy první narozeniny. Stejně tak se sice mohly slavit narozeniny Kvasu (a nebo také Kvásku, Klásku, Klasu ceků, Rozpuku, Puku, Rozkvětu, Filtru, Holomka, Zrna, nebo dokonce i Oklasy), ale nakonec se k vítězství probojoval právě Klacek. Se vší drzostí bezostyšně vstoupil do přesyceného virtuálního prostoru a jako kritická hůl počal rýpat do strnulých struktur kultury kolem nás. 

První Aport vyšel 3. dubna 2019.

První Aport vyšel 3. dubna 2019.

Od chvíle, kdy pronikl facebookovými branami do světa sociálních sítí, nikdo z nás nevěděl, co od toho čekat. Jak budou čtenáři na Klacek reagovat, budou-li vůbec nějak. Nezaroste vše po pár měsících internetovým plevelem a neupadne v nekonečném modrobílém kosmu v zapomnění? Když se ohlédnu na počáteční stav naší redakce, přijde mi jako zázrak, že jsme to doklepali až sem.

Myšlenka založit si vlastní redakci vznikla během loňského podzimu a na první schůzi sedělo celkem deset namotivovaných. Počet redaktorů se ale zredukoval na polovinu ještě před tím, než vše vůbec stihlo začít. Jména odpadlíků ponechám pro jejich společenský kredit v utajení. Nyní je však redakce stabilní: zatímco já píšu tento text, dvě editorky ho nemilosrdně poznámkují (jsou opravdu nemilosrdné, ale díky nim to pak alespoň nějak vypadá), korektorka vyčkává, až jí výsledek přistane ve složce, a poslední redaktor pravděpodobně promýšlí, o čem bude psát, až na něj přijde řada. Jen grafik má možná na chvíli volno, poněvadž úvodní fotka k článku je už nějakou dobu hotová.

Ale jen na chvíli. Je totiž potřeba dodělat středeční Aport, šablonu na nedělní Závěrečník, který poctivě uzavírá týden za týdnem, fotku k lednovému tématu měsíce, které zastřešuje čtvrteční články, a v neposlední řadě i chystané záložky, plakáty a všemožné další blbinky, které si na něj Klacek vymyslel.

To vše si ale můžeme dovolit až teď, poněvadž od podzimu máme [kladný superlativ] grafika Michaela. Původně tuto pozici odhodlaně zastala Anna, a to z nutnosti, poněvadž moje logo v malování vypadalo jako lacinější a nízkorozpočtovější verze loga RedTube. S rozdílem, že na tohle by se opravdu nechtěl dívat nikdo. Mezi další neumětelské kostlivce, však o nic méně invenční!, patří focení našich podobizen do původních Aportů: místo stativu nám posloužila žlutá popelnice na plast ve čtvrtém patře Filozofické fakulty. Ale řekněte, kdo z vás by to poznal, že?

Klacek 16. ledna 2019 oslňuje svým neotřelým vizuálem. Malé logo se navíc trochu plete s Kasárnami Karlín.

Klacek 16. ledna 2019 oslňuje svým neotřelým vizuálem. Malé logo se navíc trochu plete s Kasárnami Karlín.

Přes všechny nejistoty a překážky, nevyjímaje vzájemné počáteční pochybnosti o členech redakce a občasného poštěkávání Báry se Šárkou, dále pak přes mojí absolutní neschopnost pracovat s Google Dokumenty, a vůbec s veškerými technologiemi, a přes fakt, že Vojta raději poslouchá československý sedmdesátkový pop, než aby sledoval nikdy nespící skupinovou konverzaci zaspamovanou až na půdu, se Klacku ve výsledku podařilo za uplynulý rok vydat 69 článků!

Mezi nimi rozhovory, recenze, reflexe, polemiky, retrospektivní texty o významných osobnostech, milostné dopisy procestovaným městům a zemím, letní pohlednice a nezapomeňme na prosincové bilance. Svým klackem do mlýna nám přispělo již čtrnáct externistů a dalších pět čeká za počítači na svoji lednovou příležitost. Podařilo se nám totiž navázat spolupráci s několika nakladatelstvími, která nám ochotně zasílají výtisky nově vydaných knih. Při troše štěstí je budeme moci brzy založit do poliček naší nově rozjednané fyzické redakce! K tomu všemu počet sledujících a komentujících stále stoupá, takže nezbývá než být vděčný a poděkovat za vaši podporu.

Po červnové bojovce a táboráku se stavte na druhé Klakci, tentokrát s koncerty, dražbou a křtem nového webu.

Po červnové bojovce a táboráku se stavte na druhé Klakci, tentokrát s koncerty, dražbou a křtem nového webu.

Odměnou nám i všem našim příznivcům budiž přehlednější a uživatelsky příjemnější nový web, který odstartuje 16. ledna s doménou klackoviste.cz. Adresu „klacek.cz“ vlastní bohužel neoblomný pan Jiří Klacek, který vám místo kulturní publicistiky případně vyrobí obruče pojezdových kol nebo dětská vozítka pro vaše ratolesti. Nicméně ukořistěný web s námi neváhejte pokřtít na oslavě našich prvních narozenin 17. ledna v Kampusu Hybernská, kde si v té vší parádě budete moct vydražit i květináč s našimi hlavami!

Zde jeden obrázek pro ilustraci. Mimochodem prvotní návrh na podobu grafiky (můj)!

Zde jeden obrázek pro ilustraci. Mimochodem prvotní návrh na podobu grafiky (můj)!

A ještě než vám popřeji vše dobré do nového roku, podělím se s vámi o slova Christiana Morgensterna: „Nic na zemi si nezaslouží takový odsudek a prokletí jako nekonstruktivní negátoři. Nejsou mimo dobro ani zlo, nejsou ani dobří, ani zlí a vypudili od sebe všechno, co lze nazvat tvůrce, od pračasů až po básníky „pekel“ a „ohně“. Člověk by se neměl v říši ducha starat o nic jiného než o překonávání negativního pozitivním. Jde o toto: vylepšovat, překonávat znamenitějšími způsoby, pronikat mocnějším světlem do oblastí stínů.“ A tak, milí čtenáři, neváhejte se s námi přít, upozorňovat nás na nedostatečné argumenty, diskutovat s námi, abyste nás, stejně jako my vás, cepovali a motivovali k lepším výsledkům.

Rok 2019 končí, zbrusu nový symetrický rok 2020 začíná a Klacek mu vykračuje vstříc pravou větví. Držte s námi krok, budeme tu pro vás.

Za Klacek vše nejlepší do nového roku přeje

„Šéfik“, Offline, Diktátor, Hovňajs, Barvička a Milan Kundera.

(Titulek je doslovnou citací z Ukolébavky Chucka Palahniuka.)

Previous
Previous

Příběh netflixové generace

Next
Next

Tramvaj číslo 30 do stanice Samet