Autoři Mezitahu: Náš komiks je především o konfliktu globálního centra a periferie

16. června 2022

Trojice začínajících tvůrců se spojila v původním českém queer komiksu Mezitah: Jádro pudla. Jedná se o první díl plánované komiksové sci-fi trilogie, která vyjde ve vydavatelství Centrala ltd. Dva z autorů, Albert Maršík a Filip Zatloukal, nám přiblížili pozadí vzniku komiksu, zdroje své inspirace – od papírny ve Štětí po Pixar – i své zacházení s ekologickou a queer tematikou v knize. Pro vybrání částky potřebné na náklady využili i dosud probíhající crowdfundingovou kampaň

Proč jste se spolu rozhodli napsat komiks?
Filip: V minulosti jsem už vydal pár kratších komiksů. Tentokrát jsem jsem se chtěl posunout směrem k animovanému stop-motion filmu. Alberta jsem oslovil, zda by k němu nechtěl vymyslet sound design. Pak jsme si ale spočítali, kolik by nám to zabralo času a vykašlali jsme se na to. (smích) Později jsem Albertovi představil rozpracovaný koncept komiksu. Ze začátku mě ani nenapadlo, že bychom i na tomhle mohli spolupracovat. Ukázalo se ale, že Albert na to nahlíží podobně jako já a že by tomu dokázal dát scénaristickou a dramaturgickou formu.
Albert: Naštěstí se ukázalo, že Filip má v záloze ještě jeden koncept příběhu, spin-off v tom stejném vesmíru, který mi během jednoho večera představil. Šel jsem spát trochu opilý a ráno, když jsem se probudil, mi to celý secvaklo a napsal jsem kostru příběhu. Pak se ale ukázalo, že to byl stejný nápad, který mi Filip řekl večer předtím. (smích) Takhle vznikl námět včetně postav. Zároveň už teď víme, že půjde o trilogii, což je jasné i ze závěru prvního dílu. Spolu s námi na projektu ještě dělá i Markéta Černá, která je autorkou bonusové kapitoly a některých plakátů a grafických materiálů uvnitř komiksu.

Chyběla vám kniha podobná Mezitahu na českém knižním trhu?
F: Zatím mám feedback od okolí, že se jedná o něco trochu jiného než tu je, minimálně po výtvarné stránce. V tvorbě s tím ale nekalkuluju.
A: Šlo nám hlavně o upozaďovaná témata. Kromě ekologie je to soužití stejnopohlavního páru. Zároveň jsme to nechtěli nějak vyzdvihovat a brát to jako něco ojedinělého, ale spíš jako samozřejmou součást příběhu. Komiks jsme napěchovali i spoustou dalších témat, tak to může trochu zaniknout. Přáli jsme si taky zrealizovat nám blízký druh humoru, který se nám těžko hledá jinde.

Pro jakého čtenáře je komis určený?
F: I kvůli tomu, že se tam neobjevují žádné explicitní výrazy nebo nahota, je určený pro děti. Zároveň by měl bavit dospělé. 
A: Styčnou plochou je humor, který je určený pro obě skupiny, jako třeba ve filmech od Pixaru.

Prostředí je pro nás klíčové

Jaká témata jsou pro vás v knize důležitá?
F: Zajímají mě opuštěná místa, kterými je jak náš, tak fikční svět komiksu tvořen. Pracovně jsme tomu říkali recyklopunk. (smích) V komiksu se čtenář může setkat s místy, která dobře zná, jako například obchodní dům Eden nebo okolí metra Vltavská, a která budou brzo přestavěna. Tenhle typ architektury je zakonzervovaný v komiksu. Prostředí je tak pro náš komiks klíčové.

Čím jste se inspirovali?
F: Já jsem studoval grafickou střední školu ve Štětí. Internát, kde jsem bydlel, se nacházel naproti obrovskému papírenskému průmyslovému komplexu, který byl snad větší než celé město. Provoz jel nonstop, takže v noci bylo rozsvíceno a neustálý hluk. Myslím, že tenhle pobyt si vybral svou inspirační daň. (smích)
A: Co se jazyka týče, šlo mi o to zachytit současnou mluvu. Inspirující mi v tomto přijde třeba mladá prozaička Ema Labudová.

A co inspirace v kresbě?
F: Můj přístup není brát si přímé inspirace, ale naopak. Moje kresba se postupně vyvíjela a až zpětně v ní nacházím možné vlivy. Svou barevností mě vždy přitahoval spíše francouzský nebo evropský komiks, konkrétně například série Tintinových dobrodružství. Zároveň na japonském komiksu oceňuji využití neonových barev. V tomhle případě se tedy jedná o syntézu – japonských cute neonů a evropských pastelových barev.

Mezitah znamená strategický posun

Jak se vztahuje fikční svět knihy k tomu našemu?
A: Podařilo se v něm vyřešit většinu potíží, s kterými se nyní potýkáme. Tím, že lidská společnost expandovala do celého vesmíru a udělala další technické pokroky, povedlo se jí najít nové surovinové zdroje. Jsem přesvědčený o tom, že kdybychom kolonizovali dalších sto tisíc planet, tak jedna zničená nebude minimálně těm nahoře tak vadit. Ale stále jsme nedokázali vyřešit utrpení jako je chudoba.
Stejně jako v našem světě, tak v Mezitahu existují mocenská centra a periferie. Obyvatelé jsou neustále krmeni médii o tom, co se děje v centru. Celý děj komiksu se odehrává na okraji. Například já jsem se narodil a žil v Sudetech. Po přestěhování do hlavního města tento pocit nezmizel, jen se přeorientoval na Západní Evropu. Mezi centrem a periferií se pak dějí reálné věci, na kterých nám záleží, ale které nejsou důležité z globálního hlediska.

Jak se to má s obyvateli komiksového světa, co to je za bytosti? 
A: Nanebevzetí lidí označuje událost, během níž se lidi rozhodli opustit naši planetu. Během velice krátké doby se rozšířili po celém vesmíru. Pak se tam nachází rasa Bargharlgové, kteří představují diskriminovanou skupinu inteligentních bytostí. V jedné kapitole se popisuje jejich osud.

K čemu odkazuje název komiksu?
F: Celou trilogii tvoří různé názvy používající frazémy, které dohromady dávají smysl.
A: Jádro pudla označuje technologickou součástku, kolem které se příběh točí. Mezitah je vlastně pojem z šachu a znamená strategický posun, který umožní pozdější výpad. Děj celé trilogie spočívá v tom, že ústřední pár holek má vybalancovaný životní styl, který jim funguje. Vše se ale zkomplikuje, čímž nastane mimořádný stav. Po vyřešení situace se hrdinky vrátí na začátek.

Proč jste se rozhodli pro crowdfunding? Je těžké pro mladé tvůrce najít nakladatelství či někoho, kdo by se o vznik knihy postaral? 
F: Potřebujeme pokrýt prvotní náklady pro vydavatele. Předem – teda pokud vše půjde hladce –  nám ale už přislíbil trilogii. Zároveň představuje crowdfunding platformu pro nabídnutí merche: plakátů a dalšího výtvarného zpracování komiksového světa. Což je něco, čím se jinak živím.
A: Taky jsme chtěli, aby si to přečetlo co nejvíc lidí. Naše výchozí pozice je ale těžká, jelikož náš komiks na nic nenavazuje. Přesto už teď díky předprodeji víme, že si náš komiks přečtou desítky lidí. 

Autoři a autorka Mezitahu: Filip Zatloukal, Albert Maršík a Markéta Černá

Albert Maršík: Na FF UK v Praze studuje Český jazyk a literaturu, zaměřuje se na lingvistiku. Společně s Filipem vytvořil scénář a napsal dialogy a většinu ostatních textů v knize. Pod jménem dj oftopik působí i jako hudební producent.
Filip Zatloukal: Mezitah je jeho čtvrtým a největším komiksovým počinem. Vedle vlastní tvorby má dlouhou historii produkce výstav v rámci komunitní galerie Artrafika, jejímž je zakladatelem. V profesním životě působí jako ilustrátor, grafik a produkční. Je autorem vizuální identity festivalu Zažít město jinak 2021 nebo Světové Cyklojízdy spoluorganizované OSN.
Previous
Previous

Tato kniha se musí žvýkat pomalu

Next
Next

Nosoroh – od slunečnicových polí k želvě na stole